Antonio Careja | Despre centura multifunctionala

Antonio Careja | Despre centura multifunctionala

Colegul nostru ne mai împărtășește din vasta sa experiență și mă bucur de fiecare dată când face asta. Redam mai jos despre importanța centurii tactice și despre cum ar trebuie echipată.

Cu toții am primit cu câțiva ani in urmă, dar nu mulți, o centură lată de aproximativ 5 cm, care are la capete două dispozitive de închidere care se întrepătrund, confecționate din plastic și permit o închidere dar și o deschidere ușoară. Ni s-au prezentat fotografii de la “ centru” despre cum trebuie purtată și ce să atașăm pe ea.

Din fotografii reieșea că e o combinație între curea care să ne țină nădragii pe talie, dar și un dispozitiv pe care să agățam niște accesorii folositoare in meseria noastră.

Au trecut colegii mei la utilizarea acesteia conform instrucțiunilor văzute in imagini și au constat, in practică, faptul că aceasta se introduce dar se și scoate foarte greu in/din găicile pantalonilor. Unii chiar au ajuns sa urască acea centura pentru ca atât de greu era sa facă operațiunile de scos și de introdus prin gaicile pantalonilor.

Din vizitele mele prin diferite penitenciare ( ce-i drept, nu multe) am observat că în ziua de astăzi centura multifuncțională a devenit in fapt o simpla curea pentru panataloni.
Consider ca este momentul sa deslușim secretul acestei misterioase curele cunoscută și sub denumirea de centură tactică.

Cine s-a gândit să breveteze acest accesoriu specific familiei ocupaționale din care facem parte a avut altă viziune, de fapt.
Principiul care sta la baza centurii tactice este în realitate aplicarea cu ușurință a acesteia in jurul taliei, dar și, in situații de urgentă, debarasarea de acesta in cel mai scurt timp, pentru ca in scenarii pesimiste in care ar trebui sa renunți la ea pentru ca viața ta depinde de acest aspect, trebuie sa scapi de centura cât mai repede cu putință.

Centura tactică se aplică in jurul taliei fără a fi introdusă in gaicile pantalonilor, iar scopul ei este de a asigura un acces rapid la accesoriile de pe aceasta.
Voi vorbi despre centura mea tactică pentru a crea o imagine cât mai clară despre cum văd eu această centură și ce cred eu despre acest aspect.

Dețin o centură tacticaă de la Helikon-Tex compusă din doua elemente. Primul element este o curea pentru pantaloni pe care o introduc prin gaici și are o funcție simplă… aceea de a ține pantalonii pe talie. Are o lățime de 2 cm și iese foarte ușor dacă trag de unul dintre capete. Această curea are aplicat pe partea exterioară material velcro ( arici, scai) și nu are nici o bucățică de metal. Celălalt element este centura tactică propriu-zisă, care pe interior are aplicat tot material tip velcro astfel încât atunci când centura tactică atinge cureaua pentru pantaloni, acestea se lipesc una de cealaltă și centura tactică este fixată pe talie indiferent de greutatea pe care o are aceasta cu accesorii.

Pe centura tactica am atașat, enumerând de la stânga spre dreapta ( sunt stângaci):
● Un dispozitiv pentru prins cheile care nu pot fi scoase decât de mine prin apăsarea unei clapete;
● Un port pentru șpray iritant lacrimogen cu șpray;
● Dispozitiv de atașat portul pentru pistol pe picior;
● Două port cătușe cu două cătușe (experiența m-a învățat că in situații operaționale o singură cătușă nu este suficient);
● In spate am port stație cu stație emisie-receptie la care conectez un dispozitiv hands free ( experiența m-a învățat ca este mult mai ușor să răspunzi la apeluri cu un astfel de dispozitiv și am mai observat că deținuții învața codurile prin care comunicăm, tipurile de incidente dar ii și ajutăm sa își creeze o imagine despre situația operativă din penitenciar)
● Un port tonfă cu tonfă
● Un buzunar in care am o pereche de mănuși căptușite cu Kevlar pentru situațiile in care mă confrunt cu obiecte tăietor-înțepătoare, o pereche de mănuși din material textil cu aplicații din Silicon cu care fac percheziții dar îmi și permit sa am o priză fermă, datorită aplicațiilor din Silicon, dacă sunt nevoit sa folosesc forța fizica.

Întotdeauna am in buzunarele tip burduf de la pantaloni o pereche de mănuși din latex pentru situațiile in care sunt nevoit sa intru in contact cu lichide fiziologice).
As dori sa mai adaug pe centura o borseta de prim ajutor, pentru ca intră in obligațiile noastre sa acordăm primul ajutor, care sa conțină un turnichet, un bandaj israelian, un dispozitiv care sa-mi permită să fac respirație gură la gură fără a intra in contact cu saliva celui resuscitat, bandaje sterile.

Rolul acestei centuri este de a ne ajuta in activitatea desfășurată, de a ne ușura munca prin accesul rapid la accesoriile necesare și cine știe, intr-o zi poate ne va salva viața. Am observat ca o centură echipată este și un element de descurajare a celor care încercă sa se eschiveze de la aplicarea dispozițiilor legale in ceea ce privește executarea măsurilor și pedepselor privative de libertate.

Încurajez pe toți colegii să o poarte, să o personalizeze și să o foloseasc ă nu doar ca pe un element de decor ci ca pe o unealtă pentru ușurarea muncii cu specific penitenciar.

%d blogeri au apreciat: