Despre cum sa constientizam situatiile operative, de Costinel Antonio Careja

Despre cum sa constientizam situatiile operative, de Costinel Antonio Careja

 

Despre cum sa constientizam situatiile operative

 

          Articolul pe care urmeaza sa-l cititi este o traducere facuta de mine a articolului „ How to develop situational awareness of Jason Bourne”, scris de catre Brett si Kate McKay si publicat pe siteul www.artofmanliness.com in data de 05.05.2015.

          Este un articol care pe mine m-a ajutat sa constientizez ceea ce pentru mine era evident, dar nu reuseam sa cuantific informatia. Este un articol care mi-a ajutat in serviciu, acasa, m-a facut sa fiu mai increzator in actiunile mele si sa nu par o victima.

          Din punctul meu de vedere este un concept care ar trebui prins in programa de studiu atat in Academie cat si in Scoala de Agenti.

          Intr-un alt articol as putea exemplifica cum am pus eu in aplicare acest concept atat la serviciu cat si in timpul liber, daca dumneavoastra veti fi interesati.

 „ Asa cum scrie si in titlu, a constientiza situatia operativa inseamna pur si simplu a sti ce se intampla in jurul tau. In principiu suna usor, dar in realitate este mult mai complicat si cere mult exercitiu. Acest concept este de o foarte mare importanta pentru militari, agenti de politie sau cadre active din alte structuri. Intr-o situatie periculoasa, a sti ce se intampla cu secunde inainte, ne poate scapa atat pe noi cat si pe cei dragi.

Deasemenea, este o aptitudine care poate si ar trebui dezvoltata din motive dincolo de motivele autoapararii si sigurantei personale. A constientiza situatia este sinonim cu a fi prezent nu numai fizic, dar si psihic si o data dezvoltata te face consitent de ceea ce se intampla in jurul tau si te face mai prezent in cadrul activitatilor zilnice, aspecte care in final ne ajuta sa luam decizii mai bune in toate aspectele vietii.

Desi intreaga atentie se acorda constientizarii situatiilor pentru a preveni un atac violent, principiile discutate se aplica in toate aspectele vietii.

Aceasta aptitudine ar trebui dezvoltata din motive dincolo de siguranta personala. Constientizarea situatiei este un concept sinonim cu atitudinea grijulie si dezvoltand-o devii mult mai constient de ceea ce se intampla in jurul tau si te fac mai prezent in activitatile de zi cu zi, intr-un final ajutandu-ne sa luam decizii mai bune in toate aspectele vietii.

Multe dintre surse afirma ca pentru a constientiza situatia este suficient sa-ti

aperi spatele sau sa stai cu spatele la perete, ceea ce nu este gresit, dar lipsesc multe aspecte. In fond asta inseamna sa constientizezi situatia: sa scanezi mediul inconjurator. Dar ce caut mai exact atunci cand scanez, sau de unde stiu eu ca privesc acolo unde trebuie?

            Astazi vom discuta despre principiile generale pentru cresterea aptitudinilor de observare si vom aprofunda conceptul constientizarii situatiei pentru a raspunde acestor intrebari

            A observa + orientare = consientizarea situatiei.

            Ciclul( algoritmul) O.O.D.A. este un algoritm de invatare si de luare a deciziilor propus pentru prima data de catre John Boyd, pilot si strateg militar american. O.O.D.A. = observ, (ma) orientez, decid, actionez. Intr-o competitie de unul la unul, intr-o lupta aeriana, intr-o confruntare violenta din parcare si chiar intr-o competitie politica, cine reuseste sa treaca primul prin acest ciclu va invinge.

            Evident, despre primul pas, observ, din ciclul, majoritatea ar afirma ca reprezinta constientizarea situatiei, dar este al doilea pas din algoritm, (ma) orientez, cel care raspunde la intrebari in ceea ce priveste dezvoltarea capacitacitatii de a constientiza situatia.

Orientarea ne spune ce ar trebui sa cautam atunci cand observam si pune informatiile obtinute in context astfel incat sa stim ce sa facem cu acele informatii. Atunci, a observa + orientare = constientizarea situatiei.

            Dar cum putem sa devenim mai buni observatori astfel incat sa dezvoltam capacitatea de constientizare a situatiei? Si cum ar trebui sa ne orientam pentru a observa ceea ce trebuie si pentru a intelege contextul pe care il avem intr-o situatie?

Observa: Stai in codul galben

In statele Unite ale Americii s-a dezvoltat un cod, pe culori, in ceea ce priveste capacitatea fiecaruia de a constientiza situatia si concentrarea. Astfel:

 1. Cod alb – pulsul normal;
 2. Cod galben – pulsul normal;
 3. Cod portocaliu – pulsul ridicat;
 4. Cod rosu – pulsul 115 – 145 batai pe minut;
 5. Cod gri – pulsul 145 – 175 batai pe minut;
 6. Cod negru – pulsul peste 175 de batai pe minut.

Pentru a constientiza situatia este indicat sa te afli in cod galben. Ce inseamna acest lucru? Inseamna sa te aflii intr-o „ alerta relaxata”. Nu exista vreo amenintare anume, dar analizezi imprejurimile cu toate simturile. Majoritatea asociaza constientizarea situatiei cu stimularea vizuala, dar se pot obtine informatii si din suntele auzite ( sau lipsa sunetelor) si chiar din mirosurile din mediu.

            Chiar daca simturile sunt usor incordate in „ cod galben”, este foarte imoprtant sa fii relaxat. Adoptand o atitudine calma nu vei atrage o atentie inutila asupra ta. Daca esti agitat si capul tau se va invarti ca un girofar in timp ce scanezi imprejurimile, oamenii te vor remarca. In acelasi timp, a fi relaxat vei putea sa te mentii focusat, ceea ce va permite adunarea de mai multe informatii despre ceea ce se intampla in jurul tau. Cercetatorii au demontrat ca in stari de anxietate, nervozitate sau stres atentia noastra se ingusta, ceea ce ne determina sa ne concentram pe foarte putine lucruri. O capacitate de concentrare ingustata poate duce la a rata detalii importante.

            Renunta la a-ti verifica telefonul mobil, deschide ochii, urechile si nasul si calm scaneaza imprejurimile pentru a intelege ce se intampla in jurul tau.

            In afara de a te afla in „ cod galben” iata si alte ponturi pentru ati imbunatati apttitudinile de observare.

            Pune-te intr-o pozitie buna pentru a observa. Pentru a putea constientiza in mod eficient situatia este nevoie sa observi cat mai mult din ceea ce te inconjoara. A te pozitiona in locuri care obstructioneaza campul vizual, inseamna sa intrerupi debitul de informatii pe care le poti obtine. Spre exemplu se poate sa ai un obstacol care sa te impiedice sa vezi cand cineva rau intentionat sau un fost detinut care v-a amenintat cu acte de violenta intra in restaurantul sau barul in care va aflati deja. In acelasi timp nu poti avea ochi in spatele capului, asa ca nu poti sa vezi in spatele tau. De aceea cand mergeti intr-un mediu, local etc,  asezati-va intr-o zona care va va permite sa aveti un camp vizual cat mai larg. Asezati-va intr-un loc care va permita sa observati toate sau aproape toate zonele de acces si va permite sa va asezati cu spatele la perete. Aceasta pozitie va ajuta sa iesiti cu repeziciune si posibilitatea de a nu rata ceea ce se materializeaza in spatele dumneavoastra.

            Bineinteles, aceasta situatie nu este posibila in toate ocaziile. Nu avem prea mult control in ceea ce priveste masa pe care ti-o ofera gazda dintr-un restaurant si ar parea si ciudat sa stai cu spatele la perete in timp ce astepti sa se elibereze o masa. Trebuie sa obtii un maximum de efect in stiuatia data. Intr-un restaurant aglomerat poate nu poti avea control in ceea ce priveste masa pe care o gasesti libera, dar la masa primita poti alege pe care scaun sa te asezi astfel incat sa ai cea mai buna vedere. Cand stai la coada la un fast food, spre exemplu, intoarce capul, nonsalant, sa vezi ce se intampla.

            Antreneaza-ti aptitudinile de observare jucand jocuri de constientizare impreuna cu prietenii sau colegii. Pentru a juca, cand intrii intr-un magazin, fii atent la cateva aspecte din mediul inconjurator: numarul angajatilor de dupa tejghea, ce fel de haine poarta si genul persoanei de langa tine, cate zone de acces sunt si pe specific…ce facea detinutul X cand ai deschis usa camerei, culoarea pantalonilor cu care Y a iesit la plimbare etc. Dupa ce ai iesit din acea zona intreaba-ti prietenul sau colegul : „ Cate persoane erau dupa tejghea?”, „ De ce gen era persoana de langa noi?”, „ Ce facea detinutul X cand am deschis usa?”, „ Ce culoare avea panatalonii detinutului Y cand a iesit la plimbare?” si exemplele pot curge, dar cred ca v-ati facut o idee despre joc.

            Capacitate de memorare antrenata. Pentru a va imbunatati capacitatea de memorare ar trebui sa memorati lucruri… orice lucru care vi se pare ciudat si nu e la locul lui ( va fi subiectul altui articol)

            Orientare: principii de baza, teluri si planuri de actiune

            A fi mai atent la ceea ce se intampla in jurul tau nu este suficient. Trebuie sa stii  ce cauti si sa introduci in context astfel incat ceea ce intelegi sa aiba sens si sa poti actiona. Aici momentul orientarii intra in scena.

            Orientarea ne ofera trei pasii in atingerea aptitudinii de a constientiza situatia:

 1. Principii de baza si anomalii in mediu in care ne aflam;
 2. Modele ale comportamentului uman pe care ar trebui sa le aflam in acel mediu;
 3. Planuri de actine in functie de observatiile noastre.

Stabiliti un comportament stereotip acolo unde va aflati

Orice mediu, dar si persoana au un stereotip in ceea ce priveste comprtamentul, care va diferi de la persoana la persoana sau de la mediu la mediu. Spre exemplu: comportamentul stereotip intr-o cafenea ar fi ca lumea sa citeasca o carte sau sa lucreze la computer sau sa vorbeasca aproape in soapta cu prietenii lor. Comportamentul stereotip la un concert rock s-ar rezuma la muzica ascultata la maximum, oameni privind la o scena, ori sarind, ori miscandu-se pe ritmul muzicii.

      Am stabilit sterotipuri astfel incat putem depista anomaliile. Anomaliile sunt lucruri care ar trebui sa se intample si nu se intampla sau lucruri care nu ar trebui sa se intample si tostusi se intampla. Anomaliile sunt lucruri care ne atrag atentia in timp ce scanam imprejurimile si pe care ar trebui sa ne concentram pentru a putea constientiza situatia.

      Deci, primul pas in orientare este stabilirea de stereotipuri, astfel incat sa ne poata directiona atentia spre anomalii. Cum se poate face acest lucru foarte repde? Indicat este sa ne punem urmatoarele intrebari:

 1. Intrebari in ceea ce priveste stereotipul : Ce se intampla?Care este normalul aici? Cum ar trebui sa se comporte majoritatea oamenilor in acest mediu?
 2. Intrebari in ceea ce priveste anomalia : Care ar fi cauza ca cineva sau ceva ar iesi in evidenta?

Comportamente pe care ar trebui sa le avem in vedere

            Imposibilitatea de a a fi atenti la abosult tot ceea ce se intampla in jurul nostru face sa nuputem constientiza in totalitate situatia. Mintea umana nu poate sa se descurce decat cu o anumita cantitate de inforamatii primita, oferita la un moment dat. Astfel, in domeniul sigurantei personale, sunt lucruri care se dezvaluie foarte repede,in cateva secunde si fac diferenta dintre viata si moarte. Cum ne directionam atentia este de o importanta maxima.

            Avem nevoie sa ne concentram pe putine aspecte,pe rand astfel incat sa obtinem un maximum de informatii. Euristica are metode rapide si mai putin placute in rezolvarea unor probleme tinand cont de cantitatea limitata de informatii, dar si de timpul limitat. Deciziile luate prin euristica nu sunt intotdeauna perfecte, dar in contextul sigurantei personale, sunt de obicei suficient de bune. Cea mai importanta categorie de indicii sunt cele Kinetice, implicand limbaju trupului constient sau inconstient.

            In domeniul Kineticii , trei indicii ale limbajului corporal sunt de interes pentru constientizarea situatiei :

 1. Comportament dominant/supus;
 2. Comportament normal/anormal;
 3. Comportament interesat/ dezinteresat.

Comportamentul dominant/supus

In general, majoritatea oamenilor cauta sa se inteleaga cu ceilalti, asa ca vor cauta sa se adapteze, sa aiba un comportament supus. Comportamentul domiant este un raspuns la amenintarea de lupta si deseori se manifesta prin gesturi si atitudini care fac o persoana sa para mai mare, pentru a intimida celelalte persoane sa para mai mici, pentru a le supune. Aici nu este vorba doar despre marimea fizica, dar se raporteaza in acelasi timp la pozitia relativa de putere.

            Pentru ca in mare parte oamenii cauta sa se inteleaga, comportamentul dominant, deseori, constituie o anomalie, si persoana care atrage atentia in acest mod, de regula, merita mai multa atentie. Daca cineva se comporta intr-un mod autoritar, nu inseamna neaparat ca reprezinta un pericol…contextul conteaza. Este de asteptat ca un sef sa se manifeste dominant in relatia cu un subordonat, dar cand un client se comporta extrem de dominant cu un angajat, nu e ceva normal, sau cand un detinut are o atitudine dominanta in raport cu alti detinuti, iar altul are o atitudine dominanta in raport cu un politist de penitenciare, merita si fii atent la acea persoana.

            Comportamentul normal/anormal. Majoritatea oamenilor se vor comporta normal in majoritatea situatiilor. Ganditi-va la o calatorie cu metroul sau autobuzul in care pasagerii sunt relaxati in timp ce privesc pe geam sau citesc o carte, ori isi consulta telefonul. Daca cineva se comporta anormal, vorbim despre o anomalie care merita atentie sporita, dar asta nu inseamna ca respectivul reprezinta un pericol. Pot fi stresati pentru ca intarzie la serviciu sau pentru ca au avut o zi proasta. Din nou, este doar o situatie in care trebuie sa ai atentia sporita. O situatie des intalnita la persoanele cu un comportament anormal mediului in care va situati la un moment dat, care pot fi o amenintare, este atunci cand individul isi asigura spatele(priveste des in spatele sau, se uita peste umar sa vada ce este in spate) sau scaneaza imprejurimile. Cand veti observa o astfel de persoana, vorbim de o anomalie care ar trebui sa va atraga atentia.

            Evident este faptul ca in a-si asigura spatele sau a privi peste umar este ceva ce „ baietii buni” fac in constientizarea situatiei. Daca faci acest lucru asa cum trebuie nu vei fi observat de ceialti si nu vei atrage atentia. Pentru asa ceva este nevoie de timp si exercicitiu.

            In alta ordine de idei, cineva care se simte bine intr-o situatie in care toti ceilalti sunt deranjati ar putea fi o anomalie. Una dintre metodele prin care Politia din Boston a putut identifica atacatorii cu bomba de la Maratonul Boston a fost aceea ca au observat pe camerele de supravechere cum acestia au avut un comportament calm in timp ce toti ceilalti alergau panicati in toate directiile. Motivul pentru care ei au fost calmi este ca stiau ca urmeaza o explozie si de aceea nu au fost surprinsi.

            Comoprtament interesat/neinteresat. In mare parte oamenii nu sunt atenti la ceea ce se intampla in jurul lor. Sunt prinsi puternic in gandurile lor sau in activitatie lor. Asa ca indivizi care arata un interes deosebit pentru o persoana sau un obiect despre care majoritatea oamenilor nu ar fi interesati reprezinta o anomalie care merita mai multa atentie.

            Aceste trei stereotipuri ale limbajului corpului care stabilesc liniile de ghidaj in ceea ce priveste orice situatie in care ne aflam, ne va permite sa directionam atentia spre lucruri care prezinta potential de a fi mai importante si/sau periculoase. Daca o persoana are un comportament care se incadreaza in cele trei stereotipuri,in situatia in care ne gasim la un moment dat, putem sa o ignoram in cea mai mare parte. Daca al lor comportament nu se incadreaza in cele trei stereotipuri, atunci sunt o anomalie si trebuie observati cu atentie.

Alti indicatori de comportament amenintator

            Alaturi de cele trei elemente prezentate mai sus trebuie sa mai fim atenti si la alte semne:

 1. Maini agitate – militarii sau politistii de obicei, verifica in primul rand, mainile persoanei pe care o abordeaza. Fac acest lucru din doua motive. Primul motiv este pentru ca pot ascunde in mana un obiect cu care sa declanseze un atac. Al doilea motiv ar fi ca mainile semnalizeza intentiile ascunse. Oamenii care ascund ceva ce nu vor sa se descopere, cum ar fi o arma, un cutit , un obiect furat, vor lovi sau atinge deseori acea parte a corpului unde obiectul este ascuns, ca si cum ar dori sa se asigure ca acel obiect nu a fost pierdut sau inca mai este ascuns vederii.
 2. A te purta normal – este foarte greu sa te comporti normal atunci nu esti concentrat pe ceea ce ar fi trebui sa faci in mod normal. Oamenii care incearca sa se poarte normal, in situatii cand de fapt faceau ceva anormal, for fi distrasi, vor avea reactii exagerate sau sub limita normalului. Insurgentii in Afganistan deseori, incercau sa se comporte ca niste fermieri in timp ce incercau sa stranga informatii despre patrulele militare americane. Profilerii invatau militarii sa caute acele persoane care se straduiesc prea tare sa pare agricultori.

Sa aveti un plan de actiune bazat pe ceea ce observati

      Imaginati-va ca va aflati la cafeneaua dumneavoastra preferata cand apare si o persoana inarmata. Pentru ca ati urmat principiile de mai sus, tu esti primul care ai observat ca acel om prezinta un pericol. Minunat! Ce ai de gand sa faci in privinta asta? Aici secundele conteaza. NU ai timp sa elaborezi un plan bine gandit. In plus stresul va va intuneca mintea si capacitatea de luare a deciziilor.

In loc sa va puneti intrebarile pentru a stabili regulie dintr-o situatie , se sugereaza sa adaugati o a treia intrebare: „ Ce as face daca as observa o anomalie?”. Cu alte cuvinte veniti cu un plan de actiune.

      Sa revenim la cafenea. Sa spunem ca anomalia pentru care vreti sa creati un plan de actiune este aceea ca un individ intra inarmat in cafenea. Cea mai buna metoda de a actiona in acest scenariu depinde de cateva lucruri. Pentru a sti care sunt acele lucruri presupune sa constientizam situatia. Daca talharul vine pe usa din fata si dumneavoastra va aflati langa iesire din spate, cea mai buna actiune este sa iesi pe usa din spate, imediat. Pe de alta parte daca intra pe usa din spate, prin zona in care va aflati, dupa Departamentul de Securitate American, cea mai buna solutie este sa rupi distanta dintre tine si agresor si sa-l imobilizezi.

      Stabileste regulile mediului in care te afli, cauta anomaliile, fa-ti un plan.

La atat se reduce constientizarea situatiei.

      Constientizarea situatiei ca tactica preventiva

      Animalele sunt creaturi oportuniste. Va ataca o alta creatura doar daca par a fi vulnerabile. Leii vor vana adesea gazele tinere, bolnave sau mai in varsta pentru ca sunt mai usor de prins. Aceeasi teorie se aplica si oamenilor. Infractorii vor atatca o persoana care pare vulnerabila, fie ca victima este fizic vulnerabila sau va fi usor de surprins cu garda jos.

      Exersand constientizarea situatiei pe departe va tine departe de a aparea ca o tinta usoara. Cand ai iesit din casa, fii alert, scoate-ti nasul din telefon. Cand te intorci noaptea la masina sa ai cheile pregatite si scaneaza zona. Cu cat esti mai putin vunerabil, cu atat mai putin cineva se va pune cu tine.

      Iata un alt pont sa nu pozati in victima: sa aveti la dumneavoastra intotdeauna o lanterna tactica, iar noaptea sa o aprindeti cand va deplasati in zonele intunecate. O lanterna va va permite sa vedeti mai bine in zonele inunecate si poate descuraja persoanele rau intentionate. Pentru ca politistii sunt cei care aprind lanternele pe aleile intunecate si pe sub masini, atunci cand o aprindeti pe a dumneavoastra, in drum spre casa sau masina, cei rai, este posibil sa va peceapa ca fiind politist. Daca pana la urma esti atacat poti folosi lanterna tactica ca si arma pentru autoaparare, orbind atacatorul sau lovind cu marginile ascutite si neregulate.

      Exersati, exersat si iar exersati

      Constientizarea situatiei este o stare care presupune o cultivare continua. Trebuie sa ajungi la un nivel la care faci acest lucru, fara sa trebuiasca sa te gandesti, sa ajungi pana acolo incat o exersezi regulat. Incepand de astazi, aminteste-ti in mod constant sa cauti punctele de intrare/iesire cand intri intr-o cladire. Incepe sa observi oamenii, sa stabilesti regulile de baza ale situatiei, locului in care te afli, genereaza posibile anomalii daca esti la serviciu, in sala de sport sau la o intalnire, apoi vino cu plan de actiune la posibile amenintari. Nu fi paranoia, dar fii prezent. Fa acest lucru si constientizare situatiei nu va mai fi ceva la care te gandesti in mod constient, ci ceva pe care il faci in mod natural, inconstient.”

 

Copyright © 2019, Abalașei Adrian

%d blogeri au apreciat: